E-democracy : vier maal per jaar stemmen vanuit de luie zetel

26/02/2019 – Het initiatief e-voting wordt gelanceerd door de burgerbeweging We-Gov. Het doel is om in België een vorm van directe democratie te organiseren zoals in Zwitserland. De eerste stemming is van 30 maart tot 5 mei.

Iedereen kan stemmen

Stemmen is alleen ja of nee omdat het alleen mogelijk is op het net met zijn identiteitskaart en de ID-kaartlezer essentieel is. Of anders, in het hele land kunnen burgers die zich willen uiten dat ook doen. Voor de organisatoren is de aanpak educatief: “De burger moet zijn status verlaten als een kind dat onder curatele wordt gesteld.” En dit initiatief zal de inspraakcultuur versterken en de invoering van bindende referenda stimuleren.

Thema’s zijn breed

Het initiatief ligt in het verlengde van de Gele Hesjes, legt een van de verantwoordelijken uit: “De actie van gele vesten begon in navolging van de stijging van de prijs van brandstoffen en belastingen. Wat doen we met deze vraag ? ”

Geen referenda door de autoriteit

Voor de initiatiefnemers kan een referendum nooit “de daad van de prins” zijn. Er kan geen sprake van zijn, zeggen ze, dat een referendum op initiatief komt van de overheid, zoals de Brexit. David Cameron, de toenmalige Britse premier, heeft de directe democratie eigenlijk misbruikt om een politieke agenda en persoonlijke ambities te dienen, zonder zich zorgen te maken over het algemeen belang.

Bronnen (vertaald) :  Rtbf  en BX1

DELEN